Salam dan selamat sejahtera...ehem...well this is the one n only blog that i have.. huhu...happy reading..

"sesungguhnya Allah tidak mengurniakan kemuliaaan dan kebesaran itu pada serban atau jubah yang labuh. Tetapi Allah mengurniakan kemuliaan kepada orang-orang yang berilmu dan bertaqwa."


Selasa, 28 Januari 2014

Makan apa kelmarin dulu???

Salam
arini semangat plak rasanya nk hapdate blog ni. tapi tak de apa nak cerita pun pagi-pagi ni. cumanya nak masukkan entri resepi ni ha. dah lama dah tak masak lauk ni...nyum2 makan bertambah2 aritu. lupa nak diet. sebab tekak ni cakap tambah lagi...tambah lagi...nak sedapkan ati ikut cakap mak aku le...dia kata sementara sihat n ada selera nak makan ...makan aje....kih3...mmg suka la kan....lepas makan rasa bersalah..pulok...ceh...tu la salah satu sebab malas betul nak masak lauk2 yang jd kegemaran ni kan..mmg tak hengat la kalau dapat...hmmm.... dah..ni resepinya ye..opss sebelum tu ni le santapan kami kelmarin dulu...:P






SAMBAL TUMIS IKAN PARI MASIN DAN TERUNG

Bahan-bahan (Korang agak-agak le...bab menyukat ni aku tak berapa nak reti :P) :

Ikan pari masin (rendam kejap supaya kurang masinnya dan kemudian goreng dan tumbuk pecah-pecah)
*cili
*bawang merah/ besar
*bawang putih
*belacan
Terung (potong tebal 1/2 inchi dan goreng-nak kurang minyak gunala non stick pan tu)
air asam jawa
tomato
garam
minyak

Cara-cara:
1. Blend yg bertanda *.
2. Masukkan minyak bergantung pada banyaknya kuantiti bahan2 yang telah diblend tu.
3. Masukkan bahan blend dan tumis hingga garing.
4. Masukkan air asam jawa, tomato dan garam. Kalau nak berkuah sikit, tambahkan air.
5. Masukkan ikan masin dan gaul rata. Biar kejap dan angkat.

Telur Dadar

Gatal la tu takkan tak tau...he3...aku dulu pun xpandai nk buat. bahannya simple je telur dan garam. ingat sikit je garam. kalau sebiji tu lebih kurang 1 cubit kecil je tau...telur dadar yang sedap adalah telur yang dipukul kembang. goreng dalam minyak yang lebih sedikit dan garing..perghhh bau dia....kecur air liur....cumanya tang minyak tu la xsanggup. jadi untuk kesihatan guna la minyak zaitun... mahal...tapi untuk telur je apa salahnya kan,,,hik3....suka hati korangla....ops...nak lagi sedap korang letak le bawang besar/ merah, cili hijau. ada jugak yang letak daun kunyit hiris halus ataupun daun kelo sedap jgk..aku dah test...tapi yang selalu aku buat, tambah bawang je..banyak2...nyum2.

ok la...nanti jumpa lg...babai...salam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

bla...bla...bla...by u: